Post si rugaciune

Postul – de ce? cum? cand?

Post si rugaciune

– Postul – Inseamnatate, definitii, perspective

Postul este definit ca o renuntare benevola la mancare, cu scopul de a ne dedica rugaciunii si partasiei cu Dumnezeu. Postul si rugaciunea merg mana in mana. Poti sa te rogi fara sa postesti sau sa te rogi si sa postesti dar sa postesti fara rugaciune inseamna orice altceva – program/cura de slabire – dar nu post). Atunci cand aceste Postul si rugaciune sunt combinate si aduse spre gloria lui Dumnezeu ele ating eficienta deplina. A avea un timp pus de o parte pentru post si rugaciune nu inseamna a-L manipula pe Dumnezeu sa faca ceea ce vrei tu. Mai degraba, este un efort personal de a te concentra si de a te increde in Dumnezeu pentru putere, purtare de grija si intelepciunea de care ai nevoie.

Trebuie sa fie o baza pentru post. Sabia Duhului este Cuvantul lui Dumnezeu. Trebuie sa predicam adevarul. Trebuie sa punem inaintea oamenilor cine este Dumnezeu pentru ca ei sa aiba motive sa planga . Oamenii il ignora pe Dumnezeu si datorita acestui lucru pacatele noastre nu sunt expuse. Deci odata cu focul trezirii vine si focul predicarii adevarului despre Dumnezeu.

Postul este regasit peste tot prin scriptura.

Ce nu este postul

– Nu inseamna ca-l punem pe Dumnezeu sa-si schimbe mintea Sa.

– Nu este o cura impotriva lacomiei. Nu este un progam de slabire.

– Nu este o inlocuire a altor discipline spirituale.Isa.58.1-7 arata clar asta. Nu pot sa spun ca postul inlocuieste mila sau dragostea mea pentru cei aproape mie.

– Postul nu este un mijloc de a-L manipula pe Dumnezeu sa faca ceva sau nu. Nu vom castiga ceva de la Dumnezeu daca ne provocam suferinta prin post. Crestinii sufera. Un om care practica o viata asemanatoare Domnului Isus sufera dar este vorba de suferita pe care o cauzeaza altii, nu pe care si-o cauzeaza el insusi. Dumnezeu isi lasa mana jos si nimeni n-o ridica, isi ridica mana sus si nimeni nu poate sa o traga in jos. El nu da socoteala in fata nimanui pentru ceea ce face. Postul nu schimba planul lui Dumnezeu.

– Postul nu trebuie sa fie ceva morbid. E o bucurie! Te separi de mancare pentru a fi mai aproape de Dumnezeu! Postul este un barometru al pasiunii. Este vorba de o pasiune care declanseaza o alta. – ex. vanatoarea. (imi doresc foarte mult sa merg la vanatoare/sau pe munte cu bicicleta. in ziua cand in sfarsit trebuie sa plec in activitatea preferata, vine copilul la mine si-mi spune: “Capul meu! Capul meu! si cade pe trotuar. Daca in momentul acela as intoarce spatele si as pleca spre activitatea mea mult dorita si asteptata as trece drept un om imoral, lipsit de compasiune, egoist, un monstru! )- in acelasi fel, cand pasiunea noastra pentru Dumnezeu este asa de mare, mancarea aproape este ca o imoralitate. Pasiunea pe care o am pentru copilul meu si pentru nevoile lui imi va deturna / detrona orice gand la orice alta pasiune. Acesta e postul.

sa nu cadem in extreme – fariseii – isi faceau machiaj din cenusa ca sa se vada ca postesc (Islamici la ramadam se uita sub limba sa vada daca postesti) putem cadea intr-o ipocrizie si absurditate a religiei care nu e biblica

Noi trebuie sa avem grija sa facem toate lucrurile pentru Dumnezeu si pentru aproapele nostru.

De ce postim? – putem cadea in legalism postind, dar daca tinem cont ca in a posti este vorba de pasiune pentru Dumnezeu, aceasta ne va pazi. Ex. cu persoana nemantuita – nu-i voi castiga sufletul pt ca postesc pentru el, ci sunt atat de ingrijorat de aceasta persoana incat mancarea nu mai este o problema in viata mea. Ganditi-va la natiunile unde evanghelia inca nu a ajuns sau orice altceva… Trebuie sa fim atenti, pentru ca trebuie sa ne incredem in suveranitatea lui Dumnezeu sau ne vom pierde mintile. Adica sunt atatea nevoi…

Dumnezeu poate pune poveri pe oamenii sai in asa masura incat vor spune: ” nu renunt la mancare pentru a castiga ceva, este doar din cauza ca aceasta pasiune e atat de puterica in inima mea, ca pana si mentionarea mancarii pare gresita. Persoanele care pot posti cu adevarat sunt oamenii care au pasiune pentru Dumnezeu in inaintarea imparatiei Lui. Cand ne uitam la post in felul acesta, nu se transforma in legalism. ( Estera – Spune poporului sa posteasca! )

( Cand este o asa de mare criza in crestinatate ca mancarea nu mai are valoare pentru mine, daca nu sunt vindecat de aceasta maladie a pacatului mor. Trebuie sa realizam ca vesnicia este inaintea noastra si ca judecata Domnului nu va cadea, a cazut deja si noi trebuie sa recunoastem nevoia urgenta de pocainta pe care o avem noi si intreaga umanitate. – iar asta se intoarce din nou la faptul de a propovadui, a informa oamenii despre Legea lui Dumnezeu, despre faptul ca sunt sub osanda fara acceptarea lui Hristos.)

Ce este postul din perspectiva spirituala?

Matei 6:1-8 – Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altminteri, nu veti avea rasplata de la Tatal vostru care este in ceruri. 2.Tu, dar, cand faci milostenie, nu suna cu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii, in sinagogi si in ulite, pentru ca sa fie slaviti de oameni. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. 3. Ci tu, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta, 4. pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. 5. Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. 6. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa, si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. 7. Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati. 8. Sa nu va asemanati cu ei; caci Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa-I cereti voi.

Matei 6:16-19 – Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. 17. Ci tu, cand postesti, unge-ti capul, si spala-ti fata,

ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. 18. Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii;

Domnul Isus asuma, presupunea faptul ca ucenicii Lui vor face anumite acte de pietate.

Credinta trebuie impletita cu fapta care sunt faptele? cand faceti milostenie, cand va rugati, cand postiti.

Matei 17:18-21 – Isus a certat dracul, care a iesit afara din el. Si baiatul s-a tamaduit chiar in ceasul acela.

Atunci ucenicii au venit la Isus, si I-au zis, deoparte: Noi de ce n-am putut sa-l scoatem? 19. Din pricina putinei voastre credinte, le-a zis Isus. Adevarat va spun ca, daca ati avea credinta cat un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: Muta-te de aici colo, si s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinta. 20. Dar acest soi de draci nu iese afara decat cu rugaciune si cu post.

Richard Foster, teolog crestin – a scris cartea Celebrarea Disciplinei – Disciplinele spirituale si in cap 4 – Disciplina Postului , spunea ca unul din cele mai importante texte din Scriptura pentru stabilirea importantei postului in lumea crestina este matei Matei 9:14-15 – Atunci ucenicii lui Ioan au venit la Isus, si I-au zis: De ce noi si Fariseii postim des, iar ucenicii Tai nu postesc deloc? 15. Isus le-a raspuns: Se pot jeli nuntasii cata vreme este mirele cu ei? Vor veni zile, cand mirele va fi luat de la ei, si atunci vor posti.

Acest text arata ca in mintea Domnului Isus, dupa ce avea sa fie inaltat la Tatal, ucenicii Lui aveau sa posteasca pana cand avea sa le fie innapoiat mirele. Insemnatatea generala a postului – Postul este ” ! ” de la sfarsitul afirmatiilor: Am nevoie de Tine! Tanjesc dupa Tine! Tu esti comoara mea! Vreau mai mult din Tine! Astept ziua cand te vei intoarce! Maranata! Postul este un semn mare de exclamatie, semnul de exclamatie de la sfarsitul acestor fraze, deci inima noastra tanjeste dupa El, si punem stomacul in locul inimii pentru a ne arata dorinta, foamea dupa Isus Hristos si dupa puterea Domnului Isus de a implini printre noi promisiunile lui – vrem sa vedem oameni salvati, vindecati de bolile spirituale si de ce nu, de cele fizice, – vrem sa vedem casnicii vindecate, sa vedem Duhul Domnului la lucru in vietile noastre… tanjim, dorim ca acestea sa se implineasca si ii cerem Domnului Isus sa vina punand acest semn de exclamatie (postul) ca final al tanjirii noastre, al dorului nostru.

Credem ca postul este o atitudine pozitiva a afirmatiei: Asa de mult Te doresc! Esti mult mai important pentru mine decat mancarea! dar, de asemenea este o atitudine negativa de a expune idolatriile latente. Cand nu mai mananc, ce iese afara din inima? Manie, pofta, nevoia de televizor, sau de mai multe lucruri pamantesti? Trebuie sa stim ce este la radacina… Iov era un om bun, dar la baza vietii lui Iov, era un pacat latent, si atunci cand Dumnezeu a luat de la el avere, copii, sanatate, … ce teribil post fortat… Iov a iesit atunci din forma si a spus cuvinte pentru care mai tarziu s-a pocait. … Iar eu doar pentru 24 de ora fara mancare, scot manie fata de sotia mea, tip la copii sau cine stie ce mai fac… Deci postul e o atitutine pozitiva de a spune cat de mult tanjesc dupa Domnul, dar si o oportunitate de a ma cerceta si de a analiza atitudinile negative care apar in viata mea in absenta mancarii. – Nu esti tu cand ti-e foame! oare? sau chiar ala esti tu?

Sunt multe motive pentru post in scriptura dar unul dintre cele mai bune este acela ca te apropie de Dumnezeu in partasie, iar altul este pregatire pentru a creste in asemanare cu Dumnezeu, in sfintenie.

Postul Domnului Isus: – Matei 4:1-2 Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustie, ca sa fie ispitit de diavolul.

Acolo a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti; la urma a flamanzit. – Eu sunt flamand dupa 14-15 ore…

Disciplinele Spirituale – R.Foster

Corpul nostru are cateva nevoi primare. Nevoia de a manca, de a bea si de a respira. Toate acestea sunt conditii pentru a trai. Mancare, apa, aer.

Langa acesta se adauga alte nevoi care complementeaza viata. Nevoia unui adapost, nevoia de a fi iubit, de a fi ingrijit de cineva, de a fi intr-un loc sigur. Apoi daca vrem putem adauga alte lucuri pe aceasta baza…idea de a manca ceva mai rafinat…de a bea ceva deosebit, de a respira un parfum bun…dar toate acestea arata nivelul de confort si nu existenta al vietii…

Petrecem o mare parte a timpului nostru preocupandu-ne sa avem grja de viata fizica si nu e rau. Dar crestini fiind preocuparea noastra trebue sa fie si cea legata de viata spirituala. Cum stam in balanta aceasta a lucrurilor?

Postul este nepopular intr-o cultura a auto-satisfacerii. Postul arata autodisciplina, angajament.

2 explicatii lingvistice…

Unger’s Bible Dictionary spune ca “post” provine din cuvantul ebraic “sum”, care insemana “a-ti acoperi gura”

Sau

Din cuvantul grec “nesteuo”, care inseamana “a te abtine”.

Unde apare prima data…

Exodus 34:28—”Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti. N-a mancat deloc paine si n-a baut deloc apa. Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele zece porunci…”

MODELUL ISUS

Este cunoscuta perioada de post pe care Domnul Isus Cristos a avut-o in viata sa. Beneficii? Puterea spirituala de a te impotrivi Diavolului si de cuceri un teritoriu sufletesc care a apartinut celui rau

Marcu 9:14-29 – dupa schimbarea la fata

vs 29: „Acest soi de draci” le-a zis El „nu poate iesi decat prin rugaciune si post.”

Marcu prezinta un rezultat evident al practicarii postului in viata Mantuitorului. Un indracit ramane la fel desi ucenicii avand putere divina n-au putut sa-l vindece…Cand Cristos a confruntat demonul acesta a iesit…la intrebarea “de ce?” Domnul Isus arata un adevar spiritual intr-o confruntare de viata si de moarte.

La ce ajuta postul?

  • Pentru a te apropia de Dumnezeu

Iacov 4:7 Supuneti-va, deci, lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi.Apropiati-va de Dumnezeu, si El Se va apropia de voi. Curatiti-va mainile, pacatosilor; curatiti-va inima, oameni cu inima impartita! Simtiti-va ticalosia; tanguiti-va si plangeti! Rasul vostru sa se prefaca in tanguire, si bucuria voastra in intristare: Smeriti-va inaintea Domnului, si El va va inalta.

  • Pentru nevoia altora

Psalms 35:13—” cand erau ei bolnavi ma imbracam cu sac, imi smeream sufletul cu post, si ma rugam cu capul plecat la sin.”

  • Inaintea unor decizii importante

Estera 4:16 ” „Du-te, strange pe toti Iudeii care se afla in Susa, si postiti pentru mine, fara sa mancati nici sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicele mele; apoi voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa per, voi peri.”

  • Inaintea unei lucrari la care ai fost chemat

Matei 4:1-2—” Isus a fost dus de Duhul in pustie, ca sa fie ispitit de diavolul.. Acolo a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti; la urma a flamanzit..”

  • Cand treci prin incercari

Matei 9:14 Atunci ucenicii lui Ioan au venit la Isus, si I-au zis: „De ce noi si Fariseii postim des, iar ucenicii Tai nu postesc de loc?” Isus le-a raspuns: „Se pot jeli nuntasii cata vreme este mirele cu ei? Vor veni zile, cand mirele va fi luat de la ei, si atunci vor posti.

  • Pentru a-l sluji pe Dumnezeu

Luca 2:36-37—”… Ramasa vaduva, si fiind in varsta de optzeci si patru ani, Ana nu se departa de Templu, si zi si noapte slujea lui Dumnezeu cu post si cu rugaciuni.….”

Fapte 13:2—”… Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: „Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat.”….”

1Corinteni 7:5 – Sa nu va lipsiti unul pe altul de datoria de soti, decat doar prin buna invoiala, pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea; apoi sa va impreunati iarasi, ca sa nu va ispiteasca Satana, din pricina nestapanirii voastre. – Postul in familie se face prin buna invoiala.

  • Postul intareste rugaciunea (inainte de o calatorie).

Ezra cheama intreg poporul la post pentru reconstruictia fizica si spirituala a Israelului. Ezra 8:21 Acolo, la raul Ahava, am vestit un post de smerire inaintea Dumnezeului nostru, ca sa cerem de la El o calatorie fericita pentru noi, pentru copiii nostri, si pentru tot ce era al nostrum. Mi-era rusine sa cer imparatului o oaste de insotire si calareti, ca sa ne ocroteasca impotriva vrajmasului pe drum, caci spusesem imparatului: „Mana Dumnezeului nostru este, spre binele lor, peste toti cei ce-L cauta, dar puterea si mania Lui Sunt peste toti cei ce-L parasesc.”

Pentru aceasta am postit si am chemat pe Dumnezeul nostru. Si El ne-a ascultat.

  • Postul exprima pocianta.

Ioel 2:11 Domnul face sa tune glasul Lui inaintea ostirii Sale, caci tabara Lui este foarte mare, si cel ce implineste cuvantul este puternic. Dar mare este ziua Domnului si foarte infricosata: cine o poate suferi? „Dar chiar acuma, zice Domnul, intoarceti-va la Mine cu toata inima, cu post, cu planset si bocet!

Postul ne aduce aminte ca noi suntem sustinuti de orice cuvant care iese din Gura lui Dumnezeu, pentru ca omul nu traieste doar cu paine. Mancare nu ne sustine asa cum o poate face Dumnezeu (Matei 4:4). -Richard J. Foster

  • Postul ne pazeste inimile

Luati seama la voi insiva, ca nu cumva sa vi se ingreuieze inimile cu imbuibare de mancare si bautura si cu ingrijorarile vietii acesteia, si astfel ziua aceea sa vina fara veste asupra voastra. (Luc.21:34)

Postul este absenta voluntara si temporara de la mancare si/sau bautura in scop spiritual. Abstinenta de la cele materiale, de la cele ce hranesc firea pamanteasca – mancare, relatie intima in casatorie, televizor, facebook, machiaj, etc…

Retinerea de la mancare si bautura ma ajuta sa intelg ca aptetitul sufletului meu este satisfacut de altceva decat o mancare buna si bautura. –  Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant. (Rom.14:17)

 

Dumnezeu vrea sa fim insetati si infometati dupa neprihanire. Matei 5.6 – Ferice de cei flamanzi si insetati dupa neprihanire, caci ei vor fi saturati!